zaterdag 17 november 2007

HITLER-JUGEND-VLAANDEREN


Führergeburtstag, 20 april 1944, op deze dag schonk Reichsjugendführer Axmann de vaandels aan de Hitler-Jugend-Vlaanderen. Deze 15 Gefolgschaftsfahnen werden vervolgens in bewaring genomen in het Gravensteen van Gent.
In aanwezigheid van ondermeer SS-Obergruppenführer Gottlob Berger, SS-Gruppenführer Jungclaus, Ridderkruisdrager SS-Sturmbannführer Rudolf Lehmann en de Landsleider der DeVlag, SS-Sturmbannführer Dr. Jef van de Wiele werden op 30 april 1944 op het plein voor het kasteel «Horst» te Schoten de 15 Gefolgschaftsfahnen overhandigd aan de Hitler-Jugend-Vlaanderen. Gebietsführer Bennewitz nam één na één de vaandels over uit de handen van de Waffen-SS mannen en overhandigde ze aan de vaandrigs van de Hitler-Jugend-Vlaanderen.





Landesjugendführung
Hauptstelle I «Organisation, Personal und Disziplinarwesen»
Hauptstelle II «Wehrertüchtigung und Leibeserziehung»
Hauptstelle III «Weltanschauliche Schulung, Kultur, Presse und Propaganda»

Standort Antwerpen
Stamm I «Scheldeland»
Stamm II «Scheldeland»
Stamm III «Antwerpsche Kempen»

Stamm IV «Dijleland»
Standort Brussel
Stamm V «Zenneland»
Stamm VI «Hageland»

Standort Gent
Stamm VII «Gent en Meetjesland»
Stamm VIII «Waas en Dendermonde»
Stamm IX «Vlaamsche Ardennen» «Land van Aalst»

Standort Brugge
Stamm X «Het Brugsche Vrije»
Stamm XI «Houtland» «Leieland»
Stamm XII «Kust- en IJzerland» «Westland»

Standort Hasselt
Stamm XIII «Maas- en Kempenland»
Stamm XIV «Land van Loon»

Standort Luik
Stamm XV «Walenland»

-



De Führer- en Führerinnendienst der Hitler-Jugend-Vlaanderen. Deze periodieken verschenen maandelijks voor de Führerschaft van deze organisatie. Het was de bedoeling om hen op sportief en ideologisch vlak te scholen, zodat zij deze kennis zouden overdragen naar de jonge leden van de Hitler-Jugend.
Deze periodieken werden uitgegeven door de Hauptstelle III van de Landesjugendführung.




Tijl was het maandblad van de Hitler-Jugend-Vlaanderen. De hoofdopsteller van dit blad was Fons Bellefroid, eveneens Stellenleiter voor «Presse und Propaganda» bij de Hauptstelle III van de Landesjugendführung, en werd uitgegeven door uitgeverij «Steenlandt», de huis-uitgeverij van de DeVlag.
Door de snelle opmars van de geallieerden verschenen er slechts twee nummers van dit blad, namenlijk in juni en juli van 1944.